Menu Zoeken

Verandering van baan

Werkt u niet meer bij TOTAL Nederland, Zeeland Refinery, Mafina, Combined Refuelling Service (CRS) of Aardolie Opslag (AOG)? Dan blijft het pensioen dat u bij Stichting TOTAL Pensioenfonds Nederland (TPN) hebt opgebouwd voor u staan. U bouwt geen nieuw pensioen meer op bij TPN. Jaarlijks krijgt u een pensioenoverzicht van ons, zodat u op de hoogte blijft van uw opgebouwde pensioen. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl ziet u hoeveel AOW u ontvangt en hoeveel pensioen u hebt opgebouwd bij eventuele andere werkgevers.

Wanneer kan pensioen worden overgedragen naar een andere pensioenuitvoerder?

Gaat u ergens anders werken? Dan bouwt u daar waarschijnlijk ook pensioen op. Het kan gunstig zijn om uw opgebouwde pensioen over te dragen naar de pensioenuitvoerder van uw nieuwe werkgever. Dit noemen we waardeoverdracht. Als u hiervoor kiest, hebt u dus geen pensioen meer bij TPN. De waardeoverdracht kunt u aanvragen bij de pensioenuitvoerder van uw nieuwe werkgever.

Automatisch samenvoegen van kleine pensioenen
Pensioenfondsen mogen van 1 januari 2019 kleine pensioenen van € 2 tot ongeveer € 500 bruto per jaar automatisch samenvoegen. Hebt u een klein pensioen bij TPN opgebouwd? Dan dragen wij uw pensioen automatisch over naar uw nieuwe pensioenuitvoerder. Hierdoor is uw pensioen over minder potjes verdeeld en daarmee een stuk overzichtelijker.

Heel kleine pensioenen vervallen
Hebt u een pensioen kleiner dan € 2 bruto per jaar? Dan vervalt dit pensioen vanaf 1 januari 2019 automatisch. Een heel klein pensioen van minder dan € 2 bruto per jaar kunt u hebben als u relatief kort hebt gewerkt bij een werkgever en daar weinig pensioen hebt opgebouwd.

Wanneer is een waardeoverdracht gunstig?

Het is van tevoren niet te zeggen of het voor u financieel gunstig is om de waarde van het opgebouwde pensioen over te dragen. Dat hangt af van de pensioenregelingen van uw oude en nieuwe werkgever. Om een weloverwogen keuze te maken, kunt u de Pensioenvergelijker gebruiken. Vul deze in voor uw oude en uw nieuwe pensioenregeling en vergelijk beide regelingen met elkaar. Let daarbij op de manier waarop het pensioenfonds de pensioenen verhoogt (indexatie) en op de financiële situatie van het pensioenfonds. U kunt ook voor waardeoverdracht  kiezen omdat u het prettig vindt om van één pensioenuitvoerder pensioen te ontvangen. U krijgt dan alleen pensioenopgaven van de pensioenuitvoerder van uw laatste werkgever.

Uitzonderingen

Als de dekkingsgraad van het pensioenfonds lager is dan 100% mogen we niet meewerken aan een waardeoverdracht. Het fonds heeft hiervoor dan te weinig reserves. Een waardeoverdracht is alleen mogelijk als zowel TPN als de nieuwe pensioenuitvoerder een dekkingsgraad van tenminste 100% heeft. Lees meer bij Financiële situatie.