Menu Zoeken

Nieuws

Financiële positie: jaar vol plussen en minnen

Hoe staat het fonds er financieel voor?

Het vermogen van het fonds heeft zich hersteld na de klap van de coronacrisis

Het vermogen van het pensioenfonds kreeg in het eerste kwartaal na het uitbreken van de coronacrisis een flinke klap. Eind november is het vermogen van het pensioenfonds weer hersteld tot rond het niveau van het begin van het jaar. Het vermogen van het pensioenfonds bestaat uit de premie die u en uw werkgever betalen en de rendementen die het pensioenfonds maakt. Over de eerste drie kwartalen haalde het pensioenfonds een rendement van 0,5%.

Lage rente drukt de dekkingsgraad maar minder snel stijgende levensverwachting zorgt voor kleine stijging

De centrale banken hebben, om de economische schade van de corona-uitbraak te beperken, de rentes verder verlaagd. Door de lagere rente stijgen de verplichtingen. Een omgekeerde beweging bleek in november toen de verplichtingen juist gedaald zijn omdat de levensverwachting minder snel stijgt dan verwacht. Door beide effecten is de actuele dekkingsgraad per eind november uitgekomen op 102,4%.

In 2021 kunnen wij uw pensioen niet laten meestijgen met de prijzen (indexeren).

Indexeren kan pas bij een beleidsdekkingsgraad van 110% of hoger en eind november was de beleidsdekkingsgraad 98,0%. Een verlaging van uw pensioen is op dit moment niet aan de orde. Voor de komende vijf jaar is de kans op verlaging van uw pensioen klein, maar als de financiële situatie verder verslechtert, niet uitgesloten.

Opbouwpercentage 2021 blijft 1,738%

Elk jaar besluit het bestuur hoeveel pensioen er opgebouwd kan worden van de beschikbare premie. Voor 2021 geldt hetzelfde percentage als vorig jaar: 1,738%.

Deel dit nieuwsbericht

Meer nieuws