Menu Zoeken

Nieuws

Pensioenmythe: je pensioen is minder dan je inleg

Er is een hardnekkig misverstand dat je de premie die je voor je pensioen betaalt, nooit meer terugziet. Integendeel, je krijgt ongeveer 3 keer de volledige inleg terug. Hoe zit het dan wel?

Jouw pensioenpremie is voor jouw pensioen

Met de pensioenpremie die jij maandelijks via je werkgever inlegt, bouw je aan jouw pensioen. Dit doe je niet alleen. Je werkgever stort ook iedere maand zijn deel van de pensioenpremie voor jouw pensioen. Op het moment dat je met pensioen gaat, ontvang je jouw pensioen uit de premies die jij en je werkgever eerder hebben betaald. (Lees ook de pensioenmythe ‘Ik betaal voor de huidige gepensioneerden.)

Premie alleen is niet voldoende

De pensioenpremies die jij en je werkgever nu inleggen zijn niet voldoende om het pensioen uit te keren waar jij volgens het pensioenreglement recht op hebt. Daarom beleggen wij alle premies die worden ontvangen. We doen dit voor alle werkenden in één grote pensioenpot. Zo delen we de kosten, spreiden we de risico’s en delen alle deelnemers de beleggingsrendementen. Door de pensioenpremies te beleggen willen we een groot deel van jouw uiteindelijke pensioenuitkering verdienen.

Stel je eens voor dat we de premies niet beleggen. Dan is je pensioen veel lager of je moet veel meer sparen om op eenzelfde pensioenuitkering uit te komen. Daar wordt niemand blij van.

Maar hoe zit het met het korten van de uitkeringen?

Het is bijna dagelijks nieuws: de dreigende kortingen op de pensioenen. Een pensioenfonds moet gaan korten als er minder geld in de pensioenpot zit, dan het pensioenfonds nodig heeft om de pensioenen van de huidige deelnemers en gepensioneerden uit te keren. Er zijn wettelijke regels hoe pensioenfondsen dit moeten berekenen.

Pensioenfondsen willen namelijk niet dat de huidige gepensioneerden de pensioenpot ‘leegeten’ en er minder overblijft voor de werkenden die nog hun pensioen opbouwen. Zit er te weinig geld in de pensioenpot? Dan levert iedereen een beetje in. Ook dat is de kracht van de collectiviteit. Iedereen profiteert als het goed gaat. Maar als het even tegenzit, delen alle deelnemers dit.

Een pensioenkorting betekent niet dat je minder overhoudt van de premies die je hebt ingelegd. Het grootste deel van je pensioen wordt opgebouwd met de beleggingenwinsten. Door een korting is de beleggingswinst iets lager en je uiteindelijke pensioenuitkering ook. Maar je pensioen is nog steeds hoger dan het zou zijn zonder beleggingswinst. Dus je pensioen is nog altijd meer dan de premies die je hebt ingelegd.

Moet TPN mijn pensioen korten?

In twee gevallen komen kortingen van de pensioenen in beeld:

  1. Als onze beleidsdekkingsgraad langere tijd onder de 100% zit, komen kortingen in beeld. Onze beleidsdekkingsgraad eind juli is 109,9%.
  2. Als onze actuele dekkingsgraad onder de circa  86% komt. Eind juli is deze 103,8%.

In augustus heeft de actuele dekkingsgraad flinke klappen gehad door de steeds lagere rente. Ook zorgen onder andere de handelsperikelen tussen de VS en China, Brexit, de politieke crisis in Italië voor sterke koersschommelingen. Je kunt het verloop van onze dekkingsgraad volgen op de website.

Deel dit nieuwsbericht

Meer nieuws

  • Het pensioenakkoord is de afspraak die het kabinet, werkgeversorganisaties en de landelijke vakbonden in 2019 hebben gemaakt over de toekomst van ons pensioenstelsel. Toen is afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel stijgt dan eerder afgesproken. De verdere uitwerking van het pensioenakkoord moes... Lees verder

  • Het crisisteam dat is opgericht na de onrust op de financiële markten door de coronacrisis is opgeheven. De situatie is overzichtelijker geworden en de verschillende commissies van het fonds nemen de taken van het crisisteam over. Samen met het Pensioenbureau zorgen de commissies ervoor dat het best... Lees verder