Menu Zoeken

Nieuws

Nu werken voor een inkomen voor later!

Pensioen is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Het is net als bij een auto. U hoeft niet precies te weten hoe de motor werkt, als u maar weet hoe u hem moet besturen en de verkeersregels kent. Zo is het ook met pensioen. Ja, er zitten hele ingewikkelde berekeningen achter, er worden veel moeilijke woorden gebruikt maar het principe is best simpel. Wij beleggen de premie zodat u op pensioendatum een inkomen hebt. De komende periode gaan we in een serie van drie artikelen de belangrijkste zaken rondom het opbouwen van het pensioen toelichten. We beginnen bij de basis, hoe bouwt u pensioen op?

Hoe bouwt u een inkomen voor later op?

U bouwt via drie verschillende manieren pensioen op:
A. AOW: dit pensioen krijgt u van de overheid als u in Nederland woont of werkt.
Wanneer u precies AOW krijgt hangt af van uw leeftijd. Op www.svb.nl/aow kunt u aan de hand van uw geboortedatum zien wanneer u AOW gaat ontvangen. Hier vindt u ook de hoogte van het AOW.

B. Pensioen bij ons pensioenfonds. U bouwt dit pensioen op via uw werkgever.
U bouwt bij Total Pensioenfonds Nederland elk jaar een bepaald percentage aan pensioen op. Voor 2018 bouwt u 1,738% aan pensioen op. Welk percentage u aan pensioen opbouwt, hangt af van de premie die u en uw werkgever aan het pensioenfonds betalen. Dit noemen wij een Collective Defined Contribution systematiek. Het totale pensioen dat u zo opbouwt, is de optelsom van al die jaren. Vanaf uw pensioendatum ontvangt u elke maand pensioen zo lang u leeft.

De premie gebruikt het pensioenfonds om te beleggen. Uw pensioen wordt namelijk voor maar ongeveer 30% betaald uit de premie die u samen met uw werkgever betaalt. Het grootste deel, ongeveer 70%, wordt betaald uit de opbrengsten van beleggen.

C. Pensioen dat u zelf regelt. Bijvoorbeeld met een lijfrente, banksparen, spaarrekening, beleggen of het aflossen van uw hypotheek.

Verschillende zaken beïnvloeden de hoogte van uw pensioen

Wat u natuurlijk het liefst wil weten is hoeveel pensioen u later gaat ontvangen. Helaas is dat niet een bedrag dat al jaren van te voren vast staat. De hoogte van uw pensioen op uw pensioendatum is namelijk afhankelijk van beslissingen die u zelf neemt, maar bijvoorbeeld ook van besluiten van de overheid en de economische omstandigheden.

Werkt u bijvoorbeeld parttime? Dan bouwt u ook over uw parttime salaris pensioen op. Of bent u gescheiden? Dan heeft uw ex-partner recht op een deel van uw pensioen. Op onze website hebben we bij elkaar gezet welke gebeurtenissen allemaal invloed hebben. Lees meer

Daarnaast zitten aan het opbouwen van pensioen een aantal regels vast. Soms veranderen deze regels, denk bijvoorbeeld aan de verhoging van de pensioenrichtleeftijd in januari 2018. Dit heeft direct invloed op hoeveel pensioen u later gaat ontvangen. Lees meer over deze wijziging.

Het pensioenfonds bouwt vermogen op door de premies die binnenkomen en door de rendementen die we maken op onze beleggingen. Verslechteren de economische omstandigheden gedurende langere tijd? Dan heeft dat ook invloed op je pensioen. Lees meer

Wat kunt u zelf doen?

Om uw pensioensituatie in de gaten te houden is het handig om minstens 1 keer per jaar uw pensioen te bekijken in www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar ziet u wat u later kunt verwachten. Om te bepalen of dat genoeg is heeft het NIBUD een

Pensioenschijf-van-vijf

handige tool gemaakt: Pensioenschijf van vijf.
De Pensioenschijf-van-vijf helpt u om uw inkomsten en uitgaven na uw pensioen op een rij te zetten. Zo krijgt u in drie stappen een idee of uw inkomsten straks voldoende zijn om uw uitgaven te betalen. Het duurt ongeveer 15 minuten om de Pensioenschijf-van-vijf in te vullen.

 

Deel dit nieuwsbericht

Meer nieuws

  • Hoeveel pensioen krijgt u straks per maand en hoeveel hebt u nodig? Ook wilt u vast weten welke keuzes u hebt voordat u met pensioen gaat. Bijvoorbeeld eerder met pensioen gaan? Of misschien een paar uur minder werken of zelfs helemaal stoppen.... Lees verder

  • Het online jongerenplatform De Tijd van je Leven lanceerde vorige week een nieuwe campagne: ‘Refresh Pensioen’. De campagne roept op om een nieuw woord voor pensioen te bedenken. ... Lees verder