Menu Zoeken

Nieuws

Indexatie: ruimte voor een verhoging van 0,9%

Door onze verbeterde financiële positie kunnen we alle pensioenen een klein stukje mee laten groeien met de stijging van de prijzen. Dit noemen we indexatie. Per 1 januari 2019 verhogen we de pensioenen van de actieve, gepensioneerde en oud-deelnemers met het maximale toegestane percentage van 0,9%.

In 2018 zijn de prijzen gestegen met 1,7%. Dus u hebt nog wel te maken met een indexatieachterstand.

Wat is een indexatieachterstand?
Wordt er niet of maar gedeeltelijk geïndexeerd? Dan stijgen de prijzen harder dan uw pensioen en kunt u dus minder kopen. Bij een indexatieachterstand wordt uw pensioen steeds iets minder waard. Voor 2018 is de achterstand 2,1% – 0,9% = 1,2%.

Repareren van de indexatieachterstand
Bent u nog aan het werk en staat uw pensioen nog niet voor de deur? Dan is het goed om te kijken of u de gevolgen van een indexatieachterstand kan en wil inlopen. Het pensioenfonds kent geen mogelijkheden om indexaties in te halen. Wel kunt u bijvoorbeeld zelf extra sparen, uw hypotheek aflossen of via een verzekeraar extra pensioen opbouwen. Een financieel adviseur kan u helpen bij het maken van een financiële planning voor de toekomst.

Overzicht van de indexaties van de afgelopen 5 jaar

 

2017 2016 2015 2014 2013
CPI prijsindex (Stijging van de prijzen)
(31 oktober betreffende jaar)
1,33% 0,42% 0,57% 1,05% 1,56%
Verhoging pensioenen
(per 1/1 van volgend jaar)
0,14% 0% 0% 0% 0%


Kunnen we in de toekomst wel weer volledig indexeren?

Wij verwachten in de komende jaren de pensioenen gedeeltelijk te kunnen indexeren, maar een volledige indexatie zit er zeer waarschijnlijk niet in.

Lees hier meer over het verloop van de dekkingsgraden.

Deel dit nieuwsbericht

Meer nieuws

  • De Europese Commissie heeft de regels voor pensioenen opnieuw bekeken en op een aantal punten veranderd. Dit moet zorgen voor meer transparantie, beter bestuur en betere bescherming van de deelnemers. Wat merkt u van de wijzigingen? De komende jaren komt er meer informatie op het Uniform Pensioenove... Lees verder

  • In 2018 heeft het fonds uitgebreid aandacht besteed aan risicomanagement. Het fonds heeft een risicomanagement-commissie opgericht onder leiding van Bert Smits. Jaap Schepen, voorzitter: ‘Het zogenaamde Integraal Risico Management (IRM) beleid heeft meer vorm gekregen. De doelstellingen van TP... Lees verder