Menu Zoeken

Nieuws

Indexatie: ruimte voor een verhoging van 0,9%

Door onze verbeterde financiële positie kunnen we alle pensioenen een klein stukje mee laten groeien met de stijging van de prijzen. Dit noemen we indexatie. Per 1 januari 2019 verhogen we de pensioenen van de actieve, gepensioneerde en oud-deelnemers met het maximale toegestane percentage van 0,9%.

In 2018 zijn de prijzen gestegen met 1,7%. Dus u hebt nog wel te maken met een indexatieachterstand.

Wat is een indexatieachterstand?
Wordt er niet of maar gedeeltelijk geïndexeerd? Dan stijgen de prijzen harder dan uw pensioen en kunt u dus minder kopen. Bij een indexatieachterstand wordt uw pensioen steeds iets minder waard. Voor 2018 is de achterstand 2,1% – 0,9% = 1,2%.

Repareren van de indexatieachterstand
Bent u nog aan het werk en staat uw pensioen nog niet voor de deur? Dan is het goed om te kijken of u de gevolgen van een indexatieachterstand kan en wil inlopen. Het pensioenfonds kent geen mogelijkheden om indexaties in te halen. Wel kunt u bijvoorbeeld zelf extra sparen, uw hypotheek aflossen of via een verzekeraar extra pensioen opbouwen. Een financieel adviseur kan u helpen bij het maken van een financiële planning voor de toekomst.

Overzicht van de indexaties van de afgelopen 5 jaar

 

2017 2016 2015 2014 2013
CPI prijsindex (Stijging van de prijzen)
(31 oktober betreffende jaar)
1,33% 0,42% 0,57% 1,05% 1,56%
Verhoging pensioenen
(per 1/1 van volgend jaar)
0,14% 0% 0% 0% 0%


Kunnen we in de toekomst wel weer volledig indexeren?

Wij verwachten in de komende jaren de pensioenen gedeeltelijk te kunnen indexeren, maar een volledige indexatie zit er zeer waarschijnlijk niet in.

Lees hier meer over het verloop van de dekkingsgraden.

Deel dit nieuwsbericht

Meer nieuws

  • Na ongeveer 10 jaar onderhandelen over een nieuw pensioenstelsel, is er een principe-akkoord bereikt. Er is overeenstemming tussen werkgevers en werknemers (de sociale partners) en de regering. De noodzaak om nieuwe pensioenregels af te spreken was groot. Zo worden we steeds ouder, werken we steeds ... Lees verder

  • Deze pensioenmythe gaat over de premie die jij en je werkgever betalen. Wordt die premie nu wel of niet gebruikt voor de pensioenuitkeringen van de huidige pensioengerechtigden? Jouw premie is voor jouw pensioen Zoals bij veel onderwerpen is er een kort en een lang antwoord. Het korte antwoord is ne... Lees verder