Menu Zoeken

Nieuws

Hoe zit het met de pensioenpotten?

Er doen heel wat negatieve verhalen over pensioenen de ronde. De komende tijd staan we stil bij een aantal van deze pensioenmythes. Over pensioenpotten die leeg raken bijvoorbeeld. Of dat je beter je pensioenpremie op een spaarrekening kan zetten. Hoog tijd om deze toch wel hardnekkige pensioenmythes te ontkrachten.

Zijn de pensioenpotten over een paar jaar leeg?

Nee, er zit meer geld dan ooit in de pensioenpotten. Het totale vermogen dat in Nederland gereserveerd is voor pensioenen bedraagt meer dan 1400 miljard euro. Over de laatste tien jaar is het pensioenvermogen gestaag gegroeid met gemiddeld 4,2% per jaar. Dat geld is zowel bestemd voor degenen die nu met pensioen zijn als voor degenen die nu nog werken. Er is dus straks ook voor de huidige werkenden nog pensioen.

Pensioenpot laten meegroeien met de stijging van de prijzen een stuk lastiger

Het is wél zo dat door de lage rente de pensioenverplichtingen de afgelopen jaren harder zijn gestegen dan het pensioenvermogen. Daarom kunnen veel fondsen de pensioenen niet of maar gedeeltelijk aanpassen aan de prijsstijgingen (indexatie). Gelukkig steeg de rente eind 2017 waardoor er bij TPN ruimte was om de pensioenen gedeeltelijk te laten meegroeien met de stijging van de prijzen (indexatie). Wij verwachten in de komende jaren de pensioenen gedeeltelijk te kunnen indexeren, maar een volledige indexatie zit er zeer waarschijnlijk niet in.

Deel dit nieuwsbericht

Meer nieuws