Menu Zoeken

Nieuws

Crisisteam bijeen vanwege het coronavirus

Vanwege de onrust op de financiële markten door het coronavirus is het crisisteam van Total Pensioenfonds Nederland(TPN) al een aantal keren, via digitale middelen, bijeen geweest.

Het crisisteam bestaat uit 5 bestuursleden en het Hoofd Pensioenbureau. Het crisisteam heeft de afgelopen periode zeer veel informatie ontvangen en besproken over deze crisis vanuit de Rijksoverheid, de Pensioenfederatie, de vermogensbeheerder, de media en andere informatiebronnen.

Op een viertal hoofpunten kan via dit bericht kort worden ingegaan:

1. Beleggingen

De waarde van vooral de aandelen zijn behoorlijk gedaald. De financiële markten zijn nog steeds erg bewegelijk. De waarde van de beleggingen bleef tussen de afgesproken grenzen waardoor gedwongen verkoop van bijvoorbeeld aandelen en onnodige kosten worden vermeden. TPN is een lange termijn belegger. Of de situatie zo blijft of dat er herstel gaat komen, is afhankelijk van de ontwikkeling van de pandemie. Dit zijn allemaal redenen waarom het bestuur op dit moment niet afwijkt van het huidige beleid.

2. Liquiditeiten

Vanuit onze vermogensbeheerder is aangegeven dat er, onafhankelijk van de pensioenpremies, voldoende geld kan worden vrijgemaakt voor de uitbetaling van de pensioenuitkeringen. De aangesloten ondernemingen hebben aangegeven dat er voorlopig geen problemen zijn om de pensioenpremies aan TPN af te dragen.

3. Continuïteit

Naast de aangesloten ondernemingen hebben ook de pensioenuitvoerder (deelnemersadministratie) en de vermogensbeheerder vergaande maatregelen genomen om alle werkzaamheden te waarborgen. Hoewel het beantwoorden van vragen misschien iets langer zal duren, zijn er nog geen problemen geweest.

4. Communicatie

Vanzelfsprekend houdt het bestuur u op de hoogte van de ontwikkelingen. Dat wordt voornamelijk gedaan met berichten op de website van TPN. In mei wordt een digitale nieuwsbrief verzonden.

Het crisisteam en het bestuur blijven de ontwikkelingen scherp volgen.

Deel dit nieuwsbericht

Meer nieuws

  • Wil je meedenken en meebeslissen met TPN? Jezelf ontwikkelen op gebied van managementvaardigheden, analytisch vermogen en besturen? Dan kan! We zijn namelijk hard op zoek naar bestuurders en leden voor het Verantwoordingsorgaan. Als bestuurslid bepaal je mede de koers van het fonds Als bestuurslid v... Lees verder

  • In welke vorm kan het Total Pensioenfonds Nederland het beste de toekomst tegemoet gaan? Op eigen benen, overstappen naar een bedrijfstakpensioenfonds, of nog een andere oplossing? Jaap Schepen, voorzitter van het pensioenfonds, geeft een toelichting. ‘Uiteraard staan de pensioenrechten voorop’. Waa... Lees verder